Oostzanerjol

Vaar in een echte Oostzanerjol. Een roeibootje met een rijke historie.

Varen in de Oostzanerjol

De Jol en Oostzaan horen bij elkaar, het bootje knoopt het dorp aan haar geschiedenis. Ooit werden de Oostzaanse waterwegen bevaren door boeren, jagers, vissers en zelfs burgemeesters. Na een grondige onderhoudsbeurt hebben wij een Oostzanerjol beschikbaar staan voor de verhuur. Mocht het jou leuk lijken om het varen in een echte Oostzanerjol te ervaren is dit je kans! Scroll voor wat meer informatie over de historie van de Jol wat verder door op de website. 

Reserveren

Bel ons op om direct de jol te reserveren of stuur een mailtje

Contact

T: 0647949277
E: vareninoostzaan@gmail.com

Locatie

Burgermeester Teerstraat 21
1511BP Oostzaan

Tarieven Oostzanerjol

Inclusief roeispanen en eventueel zwemvest

Jol
2 uur
€40

Jol
4 uur
€60

Jol
Hele dag
€80

Historie

De jol heeft een rijke historie, lees hieronder wat meer over het ontstaan van de jol en de connectie met Oostzaan.

De Oostzaner jol is een scheepstype wat ontstaan is in de middeleeuwen en familie is van bijvoorbeeld de punter uit Giethoorn. Het kenmerkende aan de Oostzaner jol is zijn ranke vorm met een smalle bodem waar je roeiend ongelofelijke snelheden mee haalt. Je had vroeger meerdere soorten jollen, elk dorp of gebied had zijn eigen model bijvoorbeeld voor op de Zaan waren ze wat hoger en voller gebouwd vanwege het ruimere water, dit werd een Zaanse jol genoemd. Die van Oostzaan zijn wat ranker gebouwd en zien er wat sierlijker uit. 

Je had vroeger meerdere jollenmakerijen in Oostzaan, de laatste twee waren de Boer en Hottentot, de laatste heeft tot ongeveer 2000 af en toe hobbymatig nog een Oostzaner jol gebouwd. De laatste werf gebouwde jol is dus al 20 jaar geleden. Vroeger was de jol het enigste vervoersmiddel, alles ging over het water en eigenlijk met de jol, wegen waren er niet. 

Later in de jaren ’70 kregen steeds meer mensen een auto en verdween de jol langzaam uit het dorpsgezicht. Er werden wel met regelmaat nieuwe jollen gemaakt voor de plaatselijke boeren die er nog mee naar het weiland gingen om de koeien te melken, maar dit werd met de jaren steeds minder en nu is de jol zo goed als verdwenen.

Varen in Oostzaan

Naast de Jol bieden wij ook ruime rubberboten te huur aan en geven groepsactiviteiten. 

DSB550 Rubberboten

Onze meest verhuurde boot is de DSB550, dit is een ruime boot met een capaciteit voor 8 personen. De boot is uitgerust met een 8pk buitenboordmotor.

Varen in Oostzaan

Naast de Jol bieden wij ook ruime rubberboten te huur aan en geven groepsactiviteiten. 

Groepsactiviteiten

Voor een leuk groepsuitje op het water ben je bij ons op het goede adres. Wij bieden een drietal groepsarrangementen aan. 

Bekijk onze socials voor meer informatie en volg ons
om op de hoogte te blijven van acties en andere nieuwtjes!

Blijf op de hoogte
en volg onze socials!

Open chat
Reserveren? Of vragen?
of scan de code